Jak zapobiec zapychaniu się zlewu?
Dodano:
piątek, 4 grudnia, 2015
Sitka w zlewozmywakach nie są w stanie zapobiec przedostawaniu się odpadków, więc zapchany zlew to częsty problem w polskich domach. Towarzyszy mu przykry zapach wydobywający się z rur.
Aby temu zapobiec, należy:
- Zwracać uwagę na to co wrzucamy do odpływu – nie powinno się wylewać tłuszczów użytych przy gotowaniu, usuwać do odpływu fusów z kawy czy herbaty, kawałków jedzenia z brudnych talerzy itp.
- Raz w tygodniu oczyszczać odpływ. Dobrą metodą jest wsypanie 3 łyżeczek sody oczyszczonej, następnie 3 łyżeczek soli kuchennej, zalanie tego szklanką octu kuchennego, odczekanie około 15 minut i zalanie bieżącą wodą (UWAGA! – mieszanka z octem jest mocno musująca, nie należy wdychać jej oparów, ponieważ są szkodliwe dla naszego zdrowia).
- Nie używać środków chemicznych (np. granulowanych z wodorotlenkiem sodu) zbyt często.
- Metalowe rury, szczególnie w starych domach i kamienicach po ich zastosowaniu ulegają korozji, a odetkanie jest tylko pozorne i chwilowe. Środki te powoli reagują z osadami w rurze i ulegają krystalizacji powodując powstawanie kamienia.
- Jeżeli zlew posiada kratkę ściekową, należy ją raz na jakiś czas wyjąc i oczyścić rury specjalnym wyciorem.
Ważne! Przy zatkanym zlewie nie wolno używać takich urządzeń jak zmywarka! - Jeżeli zlew jest całkowicie zatkany – należy wezwać hydraulika!